Hvordan havner kalken i drikkevandet?

Was ist Kalk
Was ist Kalk
Man siger ofte, at "kaffemaskinen er tilkalket" eller "den grålige kalkbelægning ved vandhanen er godt nok grim". Men har du nogensinde spurgt dig selv om, hvad kalk egentlig er for noget?
.

Hvad er kalk?

Dette er et spørgsmål, der kræver, at vi bevæger os ind i kemiens verden. Kalk er et stof, der forekommer i naturen – som marmor i den mest kompakte form. Den kemiske betegnelse er CaCO3, som betyder kalciumkarbonat. For at forstå, hvordan kalk havner i vandet, er vi nødt til at kigge nærmere på vandets kredsløb. Vand – altså H20 – består af to brintatomer og et iltatom. På dette tidspunkt nævnes der altså intet om kalk i vandet.

Men hvordan kommer der så kalk i vandet?

For at besvare dette spørgsmål skal vi først kaste et blik på de "våde" faktorer: Ca. 70 % af Jordens overflade er dækket af vand. Heraf er 97,5 % i form af saltvand i havene, 1,5 % forekommer i gletsjere, is og sne, og kun knap 1 % af verdens samlede vandforekomst er drikkevand.

"Usynlig i vandet, men meget synlig i husholdningen"

Solens stråler får vandet på overfladen til at fordampe – der opstår vanddamp. Da denne er lettere end luft, stiger den op i atmosfæren. Når den ankommer til den koldere atmosfære, afkøles vanddampen og kondenseret – den bliver igen til fine vanddråber. Dette rene vand reagerer med den kuldioxid (CO2), der er i atmosfæren: Vandet går i forbindelse med kuldioxiden, og der dannes kulsyre (H2CO3). Dette vand, som nu er beriget med kulsyre, afkøles yderligere i atmosfæren og falder på et eller andet tidspunkt tilbage på jorden i form af regn, sne eller hagl.

Hvis nedbøren falder over vand – uanset om det er en sø eller et hav – starter vandets kredsløb forfra. Men hvis det bløde og kulsyreberigede regnvand falder på kalkholdig stengrund og nedsiver, løsner det kulsyreholdige vand kalken fra undergrunden, og der dannes calciumhydrogencarbonat. Resultatet er kalkholdigt, hårdt vand. Og afhængigt af hvor meget kulsyre der er i vandet, og hvor kalkholdig jorden, som nedbøren siver igennem, er, desto højere bliver kalkkoncentrationen i vandet. Det vil sige: Jo hårdere bliver vandet.

Kalk: Usynlig i vandet, men meget synlig i husholdningen ...

Hvis du har for meget kalk i drikkevandet derhjemme – eller sagt på en anden måde – er dit vand for hårdt, kan det blive til et problem: Kalkslør og -pletter på armaturer i badeværelset og køkkenet og den evindelige rengøring er irriterende og koster tid. Og ikke nok med det: Tilkalkede apparater og installationer kan blive en kostbar affære! Men sådan behøver det ikke at være…

BWT har mange løsninger mod kalk.

Drikkevand: Når det drejer sig om drikkevand, er BWT Magnesium Mineralizer det helt rigtige valg. Denne filterkande reducerer mængden af kalk, filtrerer partikler og smagsforstyrrende stoffer ud af vandet og beriger vandet med det værdifulde mineral magnesium.

Badevand: Med blødgøringsanlæggene fra BWT hører irriterende kalkaflejringer i hele huset fortiden til. Alle BWT AQA perla blødgøringsanlæg forvandler nemlig hårdt vand til silkeblødt BWT vand, der sikrer både nydelse, sikkerhed og besparelser!

Opvarmning: Ved opvarmning spiller det rigtige vand også en stor rolle: Med vand, som ikke er behandlet med kemiske tilsætningsstoffer, men kun har gennemgået AQA therm-vandbehandlingen, undgår man kalk, slam, gasser og korrosion. Kalk hører til i marmoren på badeværelset – ikke i husets vandinstallationer…

Wasser ein kostbares Gut Wasser ein kostbares Gut
BWT vand i hanen
Sådan bliver dit drikkevand til silkeblødt BWT vand.
Mutter und Tochter im Bad Mutter und Tochter im Bad
BWT vand i boligen
Innovativ vandbehandling sikrer den bedst mulige vandkvalitet i dit hjem.

Visit your local website

Stay on this website