Fremtiden for emissionsfri mobilitet

Forze VIII
Forze VIII
I forbindelse med motorsport og ren bæredygtig teknologi viser BWT og Forze Delft det store potentiale med brint som alternativt brændstof.
.
BWT tror 100 % på idéen om brintbiler. I mere end to årtier har BWT investeret i membranteknologi og arbejder i den forbindelse tæt sammen med det tekniske universitet i Delft (Holland) for at bidrage til udviklingen af brintmobilitet. Målet med samarbejdet er at skabe en fremtid for den emissionsfrie mobilitet og at gå forrest inden for brugen af brintteknologi.

Om Forze Delft

Forze består af et team på 50 studerende inden for forskellige fagområder på det tekniske universitet i Delft i Holland. Teamet har specialiseret sig inden for racerløb med brug af brint, og de stiller op som det første brintracerteam i verden.

Teamet blev grundlagt tilbage i 2007 og begyndte derefter at konstruere og bygge brintdrevne gokarts. De deltog med disse køretøjer i "Formula Zero"-løbene, og derfor fik de navnet ForZe.

I 2012 byggede de den første brintracerbil i fuld størrelse. Forze VII, som de deltog med i Supercar Challenge 2017 og 2018, var den første brintdrevne racerbil, som nogensinde havde deltaget i et officielt racerløb mod benzindrevne racerbiler.

Frem til i dag har teamet bygget i alt otte brintracerbiler. Teamet præsenterede deres nyeste innovation i 2018 ved 24-timers løbet på Nürburgring: Forze VIII.

Video BWT x Forze H2
Video BWT x Forze H2
"Vi kan inden for motorsporten få det maksimale ud af denne nye teknologi".
Lorenza Mottinelli – teknisk chef for Forze-teamet

Forze VIII


Specifikationer:

  • 0-100 km/t: < 4 sek.
  • Tophastighed: 210 km/t
  • Vægt: 1.100 kg
  • Brændselscelle: Maksimal ydelse: 120 kW (160 hk) + buffer på 190 kW (255 hk)

Milepæle:

  • Første brintdrevne racerbil i et FIA-racerløb
  • Hurtigste, officielle omgangstid for elracerbiler: 1:56,958 (på en testomgang på Zandvoort-banen)
Forze H2 Forze H2

Hvad er brintbiler?

Hvis man kaster et blik under bilens chassis, ser man præcist, hvad brintbiler er for en størrelse, og hvad der gør dem så specielle. Sammenligner man en normal bil med en brintbil, så kan forskellen beskrives således:

  • Normal bil: Den energi, der er lagret i brændstoffet, omdannes til mekanisk energi gennem forbrænding.
  • Brintbil: Den energi, der er lagret i brint, omdannes til elektrisk energi ved hjælp af en brændselscelle.

Det betyder, at en brintbil i princippet også er en slags elbil, hvor der genereres strøm via fra brint og ilt (som under kørslen kommer direkte fra luften) ved hjælp af en brændselscelle. Inde i brændselscellen adskilles brint og ilt af en protonledende membran. Brinten deler sig i to protoner og to elektroner, hvorved protonerne diffuserer gennem membranen. Elektronerne kan derimod ikke trænge igennem, men skal tage den lange vej udenom, hvorved der opstår elektrisk energi. På membranens iltside mødes protonerne og elektronerne igen, hvor de sammen med ilt omdannes til H2O. Den eneste emission, der opstår i den forbindelse, er rent vand.

Fordelene ved brintbiler

BWT og fremtiden inden for brintbiler

Membranteknologi

Membranteknologien har en helt særlig betydning inden for BWT koncernen: BWT fremstiller som noget helt naturligt membraner til brug i forbindelse med vandbehandling – de spiller en helt afgørende rolle for at kunne fremstille hygiejnisk sikkert vand på en lang række områder. Membraner bruges dog også til at udvinde og lagre energi. Et eksempel på dette er den højteknologiske brændselscelle.

FUMATECH BWT er et af datterselskaberne i BWT koncernen. Det er en førende virksomhed inden for fremstilling af ionbyttermembraner. Virksomhedens mere end 25 års erfaring inden for fremstilling af membraner og membranprocesteknik har givet den et enestående knowhow: Lige fra syntese af rå- og hjælpestoffer over forarbejdningen af disse materialer til membraner og til deres tekniske anvendelse. FUMATECH BWT er verden over først og fremmest kendt som leverandør af innovative membraner, som til en vis grad er "hjertet" i PEM-brændselscellen.

"Vi tror fuldt og fast på, at brint er fremtidens brændstof og energibærer."
Dr. Bernd Bauer – adm. direktør for FUMATECH BWT GmbH

Brændselsceller til fremtidens biler

Potentialet ved brændselscelleteknologien og ved brint vinder stadigt større indpas i den moderne verden. Selv inden for motorsporten har man iværksat foranstaltninger for at understøtte denne lovende teknologis fremtidige betydning: Ved 24-timers-løbet i Le Mans har man fra 2024 planer om at indføre en ekstra klasse til brintdrevne køretøjer. Det er sådanne projekter og tiltag, som viser os, at brint kan være en vejviser i retning af en fremtid med emissionsfri mobilitet.

Mere om dette

Lignende artikler

Visit your local website

Stay on this website