Kalk: En uønsket gæst i dit hjem

Kalk unerwünschter Gast
Kalk unerwünschter Gast
En kaffemaskine, der hele tiden skal afkalkes. Er du også træt af den konstante rengøring og polering i køkkenet og på badeværelset, så service og fliser kan se rene ud? Og grunden til dette? Kalk! Eller måske nærmere ... For hårdt vand!
.

Man taler om hårdt vand, når vandet har en værdi på mere en 14 tyske hårdhedsgrader. Løsningen på kalkproblemet er ligetil: Blødt vand – naturligvis! Og det får man nemt og hurtigt med en blødgøringsanlæg, eksempelvis BWT Perla.

Kalk: Hård kost for både installationer, apparater & co.

For meget kalk i vandet har dog ikke kun synlige konsekvenser. Kalk bliver nemlig til et problem overalt, hvor vand bliver opvarmet eller fordamper. Varmen fremmer nemlig aflejringen af kalk. Eksempelvis i gennemstrømningsvandvarmere og vaskemaskiner, i kaffemaskiner og elkedler, i varmekedler og varmtvandsbeholdere, men også i varmerørene og i hele drikkevandsinstallationen. Konsekvenserne: Apparaterne skal oftere afkalkes – nogle gange med aggressive, miljøskadelige midler – tilkalkede varmerør øger energiforbruget, og holdbarheden af vandgennemstrømmende apparater reduceres markant. Hvis der er for meget vand i vandrørene, kan der endda opstå en decideret kalkprop. Konsekvensen: Høje reparationsudgifter og dyre nyanskaffelser. Derudover medfører hårdt vand også, at man er nødt til at bruge mere opvaske- og vaskemiddel. Og det koster selvfølgelig igen penge og er skidt for miljøet.

Hårdt vand: Den store synder, når det gælder skønhed og helbred

Kalkholdigt vand påvirker også vores krop: For hårdt vand gør håret mat og stift, huden bliver ru og tør, og skønhedsprodukter har vanskeligere ved at udfolde deres virkning. Desuden medfører kalkaflejringer i stoffet, at f.eks. håndklæder og badekåber, men også tøj og sengelinned kradser og giver en hård og ru fornemmelse. Det er heller ikke nogen særligt behagelig fornemmelse, når håndklædet er hårdt som et bræt… Derudover påvirker kalkaflejringer i varmekredsløbet ikke kun husinstallationernes funktion – de skaber også de ideelle vækstbetingelser for bakterier som f.eks. Legionella. En risiko for helbredet. Endnu en grund til at satse på bæredygtig kalkbeskyttelse.

Hvorfor er der i dag mere brug for beskyttelse mod kalk end tidligere?

Problemet med for hårdt vand er først opstået inden for de seneste 30 til 40 år. I denne periode er det ikke kun vores livsstil, der har ændret sig, men kravene til teknologi og komfort er også blevet højere. Og dermed er hjemmets installationer også løbende blevet mere komplekse. Og jo mere komplekse der er blevet, desto mere udsat er de desværre også blevet for fejl og problemer. Hvis man eksempelvis ser nærmere på en moderne varmekedel, så kan selv bittesmå afvigelser fra den forventede tilstand have negativ indvirkning på funktionen og effektiviteten. Og en af disse fejlkilder er uden tvivl kalk.

BWT har mange løsninger mod kalk.

Der er to måder at bekæmpe kalk og hårdt vand på

Ofte betragtes begreberne "kalkbeskyttelse" og "blødgøring" eller "afkalkning" som værende det samme, eller de anvendes forkert – der er dog store forskelle på disse begreber. Teknologierne, som anvendes, er nemlig grundlæggende forskellige:

1. Alternativ kalkbeskyttelse
Alternative kalbeskyttelsesenheder stabiliserer den kalk, der er indeholdt i vandet, via en elektrofysisk proces. Mineralstoffer som kalcium og magnesium forbliver i vandet, men aflejres ikke længere i rørledninger og kedler. Kalkpletter vil dog stadig forekomme, hvis vandet kommer fra vandhanen eller brusehovedet. Fordel: Disse kalkbeskyttelsesenheder fungerer helt uden regenereringssalt.

2. Ionombytningsmetoden
Den såkaldte ionombytningsmetode anvendes til en faktisk blødgøring af vandet. Ved denne proces erstattes magnesium- og kalciumioner, der gør vandet hårdt, med natriumioner. Denne teknologi fjerner altså stort set alt kalk og hårdt vand til silkeblødt vand – med alle de fordele, som silkeblødt vand har.

Visit your local website

Stay on this website