Spar penge i den kolde årstid

Clever sparen
Clever sparen
Ved opvarmningen er der mange måder at spare penge på. Derfor har vi her nogle brandvarme råd til, hvordan du nemt kan spare penge ved opvarmningen.
.

Når dagene igen langsomt, men sikkert bliver kortere igen. Når termometeret langsomt bevæger sig i retning af temperaturer under nul. Når det er iskoldt og mørkt om morgenen. Så skruer vi op for hyggen indendøre. Her yder varmeanlægget et ikke helt ubetydeligt bidrag! Nu om stunder trykker vi bare på en knap eller drejer lidt på en kontakt – og voilà – så er der dejlig varmt i hele huset. Vi er så også alle sammen klar over, at det er dyrt at varme op! Men: Ved opvarmningen er der mange måder at spare penge på. Derfor har vi her nogle brandvarme råd til, hvordan du nemt kan spare penge ved opvarmningen.

1. Optimal behandling af vand til varmeanlæg

Det eneste vand, der hører hjemme i et varmeanlæg, er vand, der er beregnet til netop dette formål – normalt vand fra hanen har intet at gøre her. Vand til varmeanlæg skal nemlig opfylde helt bestemte krav: Optimalt behandlet vand til et varmeanlæg har et lavt saltindhold og er kalkfrit, det skal have en bestemt hårdhedsgrad og en bestemt pH-værdi og skal indeholde en bestemt koncentration af ilt. Det er ikke nødvendigt at tilsætte miljøskadelige stoffer eller kemikalier. Hvis man anvender den forkerte type vand i et varmeanlæg, kan der opstå kalkaflejringer, som forringer varmeanlæggets ydeevne og medfører et højere energiforbrug. Forkert vand kan også angribe metaldelene i systemet og forårsage korrosion. Dette medfører igen reparationer, som ligeledes koster penge. Derfor lyder vores tip: Anvend kun vand, der er særligt beregnet til varmeanlæg. På den måde kan varmeanlægget arbejdet effektivt, du forbruger mindre energi, anlægget kræver færre reparationer, og du holder omkostningerne nede.

2. Blot en enkelt grad tæller

Hvis du sænker stuetemperaturen, kan du spare mange penge: For hver grad du sænker stuetemperaturen, kan du reducere varmeudgifterne med 6 %. En temperatursænkning fra 23 til 18 grader celsius kan således reducere varmeudgifterne med hele 30 %. Som tommelfingerregel skal temperaturen ligger på 20 grader i stuen, i køkkenet, hvor opvaskemaskinen, komfuret og andre elektroniske apparater er med til at varme rummet op, er 18 grader nok, og i soveværelset er den ideelle temperatur 17 grader celsius. Der er dog stor forskel på, hvilken temperatur den enkelte foretrækker.

3. Brug termostaten på den rigtige måde

Man siger, at timing er alt! Dette gælder også for termostater. Hvis du indstiller termostaten korrekt, har de enkelte rum altid den ønskede temperatur. Så slipper du f.eks. for et koldt badeværelse om morgenen. Og der er ikke længere brug for ekstra varmeventilatorer. Opvarmning med strøm er nemlig den dyreste måde at varme rum op på. En varmeventilator på 2.000 W bruger for omkring 600 kroner i strøm pr. afregningsperiode. Timing er altså også altafgørende, når det drejer sig om opvarmning.

4. Kontrollér varmeanlægget regelmæssigt

Få dit varmeanlægget serviceret regelmæssigt af en VVS-mand. Så er du sikker på, at det kører, som det skal. Og din VVS-mand har næsten altid et godt tip, som du kan bruge til at reducere varmeudgifterne!

5. Udluft varmeanlægget

Går bankelydene fra rørene dig godt og grundigt på nerverne? Bliver radiatorerne ikke ordentligt varme? Så er det på høje tid at få udluftet dem! Og det er en opgave, du sagtens selv kan klare: Åbn udluftningsskruen med den medfølgende nøgle, og udluft radiatoren, indtil der løber vand ud. Når vandet begynder at løbe ud, er al luften ude. Kontrollér anlæggets vandtryk, når du er færdig med udluftningen.

6. Isoler bag radiatoren

Det kan ofte være mange penge værd lige at kaste et blik om bag radiatoren. Hvorfor? Svaret ligger ligefor: Ofte er væggene bag radiatoren tyndere, hvilket betyder, at der her er et særligt stort varmetab. Den enkle løsning er at isolere væggen bag radiatoren med isoleringsmateriale. Et godt isoleringsmateriale reflekterer varmen ud i rummet, og du slipper dermed for at "smide penge ud af vinduet".

7. Sørg for, at radiatoren ikke er tildækket

Hvis radiatoren er tildækket, kan den ikke afgive varmen ordentligt. Undgå derfor gardiner, der går ned over radiatoren, tæpper, der tildækker radiatoren, eller store møbler lige foran radiatoren. Hvis radiatoren er tildækket, kan varmeudgifterne stige med op til 5 %. Derfor lyder mottoet: Frihed til alle radiatorer!

8. Sørg for korrekt udluftning

Hvis vinduerne altid står på klem, smider du bogstaveligt talt penge ud af vinduet. Det er meget bedre at lufte ordentligt ud med gennemtræk. Med gennemtræk tager det blot 10 minutter at udskifte al luften, så vi anbefaler dette flere gange om dagen i stedet for at lade vinduet stå på klem. Det er i øvrigt ikke en god løsning slet ikke at lufte ud: Hvis fugten ikke kan slippe ud, er der nemlig risiko for skimmelsvamp.

9. Lad ikke én radiator varme alle rum op

Det er en udbredt misforståelse, at man kan spare penge ved at lade radiatoren i ét rum varme flere rum op. Det modsatte gør sig faktisk gældende! Alle radiatorer er nemlig beregnet til at kunne varme et bestemt antal kvadratmeter op. Hvis en radiator, der f.eks. er beregnet til at varme 30 kvadratmeter op, pludselig skal varme f.eks. 50 kvadratmeter op, skal den arbejde væsentligt hårdere, hvilket kræver mere energi. Vi anbefaler derfor at lukke døren og varme værelset ved siden af op til den ønskede temperatur med radiatoren i dette værelse. Det er med til, at du sparer penge.

10. Sørg for, at vinduer og døre er tætte

Utætte vinduer og døre giver kulde og fugt direkte adgang til boligen. Konsekvensen er, at det kræver mere energi at varme boligen op. Isoler derfor fuger og sprækker ved vindues- og dørkarme – du kan spare helt op til 25 % på varmeregningen!

Visit your local website

Stay on this website