Przyszłość mobilności bezemisyjnej

Forze H2
Łącząc sport motorowy z czystą, zrównoważoną technologią, BWT i zespół Forze Delft wskazują na ogromny potencjał wodoru jako paliwa alternatywnego.
BWT wierzy w przyszłość pojazdów z napędem wodorowym. Od ponad dwóch dekad BWT inwestuje w technologię membranową, ściśle współpracując z Delft University of Technology (Holandia), aby wspierać rozwój napędów wodorowych. Celem współpracy jest przejście w przyszłości na mobilność bezemisyjną i pokazanie przemysłowi sposobów wykorzystania technologii wodorowej.

O Forze Delft

Forze to zespół 50 studentów, którzy studiują na różnych kierunkach na Politechnice w Delft. Zespół specjalizuje się w wyścigach pojazdów z napędem wodorowym i jest również pierwszym na świecie zespołem, który bierze w tych wyścigach udział.

Zespół został założony w 2007 roku i na początku swojej działalności zajmował się projektowaniem i budową gokartów z elektrycznym napędem wodorowym. W stworzonych przez siebie pojazdach uczestniczyli w wyścigach „Formula Zero”, stąd nazwa ForZe.

Wreszcie w 2012 roku zbudowali pierwszy pełnowymiarowy samochód wyścigowy z napędem wodorowym. Forze VII, w którym brali udział w Supercar Challenge 2017 i 2018, był pierwszym samochodem wyścigowym napędzanym wodorem, który kiedykolwiek konkurował w oficjalnym wyścigu z pojazdami benzynowymi.

Do tej pory zespół zbudował w sumie osiem samochodów wyścigowych z napędem wodorowym. Podczas 24-godzinnego wyścigu na torze Nürburgring w 2018 roku zespół zaprezentował swoje najnowsze innowacyjne rozwiązanie: Forze VIII.

Video BWT x Forze H2
„W sportach wyścigowych możemy w pełni wykorzystać tę nową technologię.”
Lorenza Mottinelli – kierownik techniczny zespołu Forze

Forze VIII

Szczegółowe dane techniczne:

• 0–100 km/h: <4 sek.
  • Maksymalna prędkość: 210 km/h
  • Waga: 1100 kg
  • Ogniwo paliwowe: Maksymalna moc 120 kW (160 KM) + 190 kW (255 KM)

Sukcesy:

• Pierwszy samochód wyścigowy z napędem wodorowym na wyścigu FIA
  • Najszybszy oficjalny czas przejazdu okrążenia dla elektrycznych samochodów sportowych: 1:56.958 (podczas jazdy testowej po torze w Zandvoort)
Forze VIII Forze VIII

Co to są samochody z napędem wodorowym?

Jeśli zajrzysz pod podwozie samochodu, zobaczysz, czym tak naprawdę są samochody z napędem wodorowym i co czyni je tak wyjątkowymi. Jeśli porównasz zwykły samochód z samochodem z napędem wodorowym, dostrzeżesz przede wszystkim następujące różnice:

• Zwykły samochód: Energia zgromadzona w paliwie podczas spalania jest przekształcana w energię mechaniczną.
  • Samochód z napędem wodorowym Energia zgromadzona w paliwie wodorowym jest przekształcana w energię elektryczną za pomocą ogniwa paliwowego.

Oznacza to, że samochód napędzany wodorem jest w zasadzie pewnym rodzajem samochodu elektrycznego, przy czym za pomocą ogniwa paliwowego wytwarzają się wodór i tlen, które są pobierane z powietrza podczas jazdy. Wewnątrz ogniwa paliwowego wodór i tlen są oddzielone membraną przewodzącą protony. Wodór dzieli się na dwa protony i dwa elektrony, przy czym protony mogą dyfundować przez membranę. Elektrony nie mają zdolności przenikania, lecz muszą przemieszczać się okrężną drogą, tworząc przy tym energię elektryczną. Po tlenowej stronie membrany protony i elektrony spotykają się ponownie oraz łączą się z tlenem, tworząc H2O. Jedyną emisją powstającą podczas tego procesu jest czysta woda.

Zalety samochodów z napędem wodorowym

BWT i przyszłość wodoru

Technologia membranowa

Technologia membranowa zajmuje szczególne miejsce w polityce grupy BWT: Oczywiście BWT produkuje membrany do uzdatniania wody, które są niezbędnym środkiem do uzyskania higienicznie czystej wody odpowiedniej do zastosowania we wszystkich możliwych obszarach życia. Jednak membrany mogą być również wykorzystywane do pozyskiwania i magazynowania energii. Przykładem może być pionierska technologia ogniwa paliwowego.

Jedną ze spółek zależnych grupy BWT jest FUMATECH BWT. Firma ta jest wiodącym producentem membran jonowymiennych. Ponad 25 lat doświadczenia w produkcji membran i technologii procesów membranowych dało nam rozległą wiedzę o wszystkich etapach tych procesów: od syntezy surowców i substancji pomocniczych po przetwarzanie tych materiałów w membrany i ich techniczne zastosowanie. FUMATECH BWT, przede wszystkim jako dostawca innowacyjnych membran, jest marką rozpoznawalną na całym świecie, gdyż są one w pewnym sensie sercem ogniwa paliwowego typu PEM.

„Wierzymy w wodór jako źródło paliwa i energii w przyszłości”.
Dr Bernd Bauer – dyrektor zarządzający FUMATECH BWT GmbH

Ogniwa paliwowe do samochodu przyszłości

Potencjał technologii ogniw paliwowych i wodoru jest coraz bardziej doceniany we współczesnym świecie. Również w dziedzinie sportów wyścigowych podejmowane są kroki w celu nadania większego znaczenia tej obiecującej technologii: W 24-godzinnym wyścigu w Le Mans od 2024 r. powstanie dodatkowa klasa dla pojazdów z napędem wodorowym. Takie projekty i działania pokazują, że wodór może być w przyszłości przewodnikiem w dziedzinie mobilności bezemisyjnej.

Więcej na ten temat

BWT headquartes in Mondsee BWT headquarters in Mondsee, Austria
Za pośrednictwem BWT
Więcej o BWT i pracy w dziedzinie technologii membranowej.